Var strategisk i ditt sparande
Notis: Detta var en kort artikel som jag skrev i Stock Magazine för q1 2017. Analyser finns här, eller så klickar du på menyn ovan. Passa på att kolla in bokhyllan och utbildning om du vill läsa mer om investeringar. Portföljen går att följa i realtid på Shareville.
Sparandets byggplan
Tänk dig att du ska bygga ett hus. Till din hjälp har du en byggplan där allting som behövs för huset finns beskrivet och denna byggplan guidar dig från start till slut. Huset är färdigt och du är nöjd över att du följde byggplanen. Du funderar på hur ditt hus blivit utan byggplanen och utan förberedelse. Hur hade huset sett ut? Hade huset haft el? Hade det funnits installerad fjärrvärme? Du kommer fram till att det troligen inte blivit något hus över huvud taget.
Även om din aktieportfölj inte behöver vara ansluten till elnätet eller ha ett avlopp fungerar liknelsen. Troligtvis har du en tanke om vad du vill med ditt sparande och du tänker kanske att din aktieportfölj så småningom ska kunna liknas vid ett hus du byggt själv. Något att vara riktigt stolt över. För att lättare uppnå det mål som du vill med ditt sparande ska du göra en byggplan för ditt sparande. Genom att ha en strategi för dina placeringar kommer det bli lättare att undgå de värsta misstagen som hindrar att portföljen växer som du önskar.
Placeringsstrategi
En placeringsstrategi är precis vad det låter, en strategi för dina placeringar. I denna strategi försöker du lista ut hur du ska uppnå de mål som du har med ditt sparande. Genom att i förväg ha en plan för hur du ska placera undviker du troligen en av de största fällorna inom sparande, att inte förstå vad man köper. Genom att ha en plan som ger dig stöd när du köper och säljer blir det lättare att motstå frestelsen om att direkt följa efter andra in i aktier utan att göra din egen analys. Fördelen med en strategi blir då helt uppenbar – du kommer ta bättre beslut som kommer ge dig högre avkastning och ta dig närmare ditt mål.
Slutmålet är starten
Var börjar man då? Det viktigaste i hela placeringsstrategin är att bestämma sig för vad man sparar till och hur lång tidshorisont man har. Om man bör ha sina sparpengar på börsen beror nämligen på hur snart man behöver de sparade pengarna. Sparar man till en semesterresa som man ska göra om ett år är det bästa förmodligen att inte alls ha aktier eftersom värdet på aktier och portföljen kan svänga mycket på ett år. Om man däremot sparar på längre sikt finns det inget annat ställe som ger högre avkastning än på börsen. Säg att ditt mål är att köpa en motorcykel om några år. Då har du ett konkret mål som kan hjälpa dig. Genom att du innan ett köp eller sälj kommer tänka ”kommer det jag nu gör ta mig närmare målet om pengar till en motorcykel?”, blir du mer varsam med dina investeringar och kommer ta färre dåliga beslut.
Bestäm hur du får göra
Nästa steg i formandet av placeringsstrategin är att sätta upp konkreta regler för vilka aktier som får köpas. Exempelvis kan du bestämma dig för att du bara får köpa aktier på Large- eller Midcap, eller att företagen inte får ha gjort förlust senaste fem åren eller att VDn måste äga aktier i bolaget. Många, exemeplvis Marcus Hernhag, rekommenderar att aktien ska ha en utdelning eftersom att företag med utdelning oftare har en stabilare verksamhet och långsiktigt blir bättre än de företag utan utdelning. En sådan regel om krav på utdelning tar bort de aktier med absolut högst risk och gör att du lättare hittar vinnare bland stabila företag.
För inspiration för att kunna sätta upp vissa regler är att se vilka regler en fond använder. Genom att läsa ett fondfaktablad får du värdefull information om vilka regler som styr vilka aktier fonden får köpa. I exempelvis Didner & Gerges fondfaktablad för deras småbolagsfond står det vad som är småbolag, hur mycket av fondens medel som ska vara i aktier, i vilka länder man får köpa aktier och att fonden är lämplig om man ska spara längre än fem år.
När ska du sälja?
I placeringsstrategin är det bra om du skriver hur du ska göra när du ska köpa eller sälja. Ska det finnas några krav på hur högt P/E-talet som aktien får ha? Hur ska du till exempel göra om aktien går ner 30% utan att någonting har hänt med företaget? Ska du köpa mer då? Hur mycket skulder får företaget ha? När ska du sälja? Reglerna bör vara anpassade till företaget. Regler som säger ”sälj om aktien gått upp 50%” är ungefär som att säga att en tröja är för stor utan tänka på vem som ska ha tröjan. En aktie som gått upp 100% på kort tid kan fortfarande vara väldigt undervärderad om företaget fortsätter att gå mycket bra. Warren Buffett har sagt att ett av de värsta misstagen som man kan göra är att sälja bra företag för tidigt.
Unga Aktiesparare har fem gyllene regler för att spara i aktier och dessa kan vara väldigt bra att ha i sin placeringsstrategi. Dessa fem är att förstå vad du köper, håll dig informerad, spara långsiktigt, spara regelbunder och att sprida dina risker. Genom att skapa en placeringsstrategi som består av dessa fem gyllene regler lägger du grunden för stabil avkastning. Utifrån dessa fem regler kan en strategi se ut så här:
Förstå vad du köper – du får bara köpa bolag där du kan förklara hur bolaget tjänar sina pengar för någon som inte vet någonting om bolaget.
Håll dig informerad – du har läst bolagets senaste fem årsredovisningar och läser varje eller var andra kvartalsrapport som bolaget kommer ut med.
Spara långsiktigt – varje köp av aktier bör ha en horisont på åtminstone 3-5 år. Självklart kan aktien gå upp väldigt mycket innan denna tid som motiverar en försäljning men utgångspunkten är minst 3-5år.
Spara regelbundet – varje månad sparar du åtminstone 10% av de pengar som du tjänar, som du köper aktier. Genom att regelbundet spara så behöver du inte tänka på att försöka tajma marknaden.
Sprid riskerna – Lägg inte alla ägg i samma korg. Genom att äga ett antal olika aktier minskar du riskerna för obehagliga överraskningar. Samtidigt finns det även en risk med att sprida riskerna för mycket genom att du inte kan hålla dig uppdaterad om alla dina aktier.
Bättre beslut ger högre avkastning
Genom att själv fundera på vilka regler du vill använda dig av kommer du bli bättre på att ta beslut. En placeringsstrategi fungerar lite som ett företags affärsidé och affärsstrategi. Din idé är att få avkastning och strategin hjälper dig uppnå detta mål. Om du måste motivera varje beslut du tar är det lätt att senare gå tillbaka och bedöma om du tänkte rätt och vad som inte var rätt. Eftersom att aktier är ett livslångt lärande kommer möjligheten att gå tillbaka för att kolla på gamla beslut göra dig till en bättre sparare. Ju bättre sparare du blir, desto bättre blir din avkastning.
Analyser finns här, eller så klickar du på menyn ovan. Passa på att kolla in bokhyllan och utbildning om du vill läsa mer om investeringar. Portföljen går att följa i realtid på Shareville.
Lämna ett svar