Denna mall i excel är baserad på Aktiefokus inlägg om diskonterade kassaflöden, där exempelbilden i inlägget visar en excel med en diskonterad kassaflödesanalys. En excel är dock inte bifogat till inlägget (som för övrigt är ett eminent inlägg). Inlägget från Aktiefokus bör läsas innan excelen används. Excelen finner du nerladdningsbar längst ner i detta inlägg.
Denna DCF-beräkning ser ut enligt följande.

De grå rutorna går att ändra utan att ange lösenord för databladet (som finns längre ner).
I år 0s FCF (100 på exemplet) skriver du in det kassaflöde som du vill ha beräknat och diskonterat.
Tillväxt: ange den tillväxt i kassaflödet kommande 10 åren
Oändlighetstillväxt: ange tillväxten för tiden efter denna period (över 3% innebär att tillväxten är i linje med BNP, ungefär. Högre än så är inte rekommenderat)
Diskonteringsränta: den diskonteringsränta du vill använda. Det är med denna ränta som kassaflödet diskonterar per år med.
Margin of safety: den procentsats som kommer att dras av från det beräknade diskonterade kassaflödet (i exemplet dras 30% bort från 3189)
DCF: är beräkningen av diskonterade kassaflöden efter avdrag för Margin of Safety
Antal aktier: här anger du antalet aktier som finns utestående i bolaget (inklusive optioner, warranter eller annat som späder ut nuvarande aktier)
Pris per aktie: vad aktien kostar i dag
Nettoskuld: den skuldsättning som bolaget har (i exemplet är det negativt eftersom det är en nettokassa)
Enterprise value: börsvärde + nettoskuld
EV/DCF: om Enterpris value överstiger DCF (inklusive avdrag för margin of safety) markeras rutan rött, och grönt om enterprise value under stiger DCF. Rött innebär att värderingen på bolaget är högre än vad den diskonterade kassaflödesberäkningen säger att bolaget är värt utifrån valda parametrar.
Lycka till och jag hoppas du finner verktyget användbart! För frågor nås jag via om / kontaktsidan eller via Twitter.
Ladda ner
Lösenordet för att låsa upp låsta celler är ”medelvagen”.
Annat inom utbildning och inom analyser.
Anonym säger
Jag får fram 4988 i oändlighetsvärdet då 339 (1+0,03)/0,10-0,03)= 4988,142
Viktor Adolfsson säger
hej och tack för din kommentar! I exemplet som ges och som bilden visar är siffrorna avrundande utan decimaler, och där stämmer din beräkning. Vad gäller den faktiska FCF år 10 som oändlighetsvärdet beräknas på är värdet 339,46 (avrundat till två decimaler).
Anonym säger
Räknas inte oändlighetsvärdet (3 %) två gånger?
Först i första delen av formeln ($B$12*(1+$B$18))/($B$19-$B$18) i form av $B$18 och sedan i andra delen, återigen i form av $B$18.
Anonym säger
Jag uppfattar det som att oändlighetsvärdet räknas två gånger i följande formel: ($B$12*(1+$B$18))/($B$19-$B$18) i cell B14. Dels i första delens $B$18 och dels i andra delens $B$18.
Har jag missuppfattat något. Tack på förhand!
Viktor Adolfsson säger
Hej!
Oändlighetsvärdet kommer från formeln
TV = (FCFn x (1 + g)) / (WACC – g), där
TV = terminal value
FCF = free cash flow
g = perpetual growth rate of FCF
WACC = weighted average cost of capital (eller diskonteringsräntan).
(Jag snodde hela formeln från aktiefokus, men har verifierat den på andra håll, exempelvis här: https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/modeling/dcf-terminal-value-formula/ . Formeln kallas också för Gordon Growth Model.
Den dubbelräknas inte utan påverkar hela formulan som helhet.
Johnny säger
Hej!
Tack för mallen.
Finns det någon mening att räkna med diskonterade vinster istället för fcf? Skulle man kunna använda samma formel och vad skulle man behöva tänka på då i så fall?
Viktor Adolfsson säger
Hej!
I teorin går det bra. Vinst är ju ett redovisningsbegrepp som i princip ska motsvara bolagets långsiktiga kassaflöden (men sett ur ett helt annat perspektiv än de faktiska kassaflöden, som ju framgår av kassaflödesanalysen.
/ Viktor