Eller hur IFRS 16 ”ställer till det”
Rubriken är en aning utmanande (och är bästa typen av click-bait), men syftar till att belysa de effekter som IFRS 16 leasing, som träder i kraft 2019, kommer ha för bolag med stora åtaganden som inte ”syns” på resultaträkningen eller balansräkningen, i form av leasing.
Andra artiklar finns här, eller så klickar du på menyn ovan. Passa på att kolla in bokhyllan och analyser om du vill läsa mer om investeringar. Portföljen går att följa i realtid på Shareville.
EBITDA ökar, balansomslutningen sväller
Kort sammanfattat innebär IFRS 16 att leasingavgifter kapitaliseras på balansräkningen, dvs att framtida leasingavgifter tas upp som en post på både tillgångs- och skuldsidan i balansräkningen, samtidigt som leasingavgiften delas upp i en nedskrivningssdel och en finansieringsdel. Leasingavgifter har tidigare blivit kostnadsförda över resultaträkningen som en kostnad i rörelsen, men till följd av ändringen kommer nedskrivningsdelen att hamna under av- och nedskrivningar och finansieringsdelen att hamna under finansiella kostnader. Detta får till följd av att balansräkningen sväller och att både EBIT och EBITDA ökar. För företag som inte äger egna fastigheter och ”endast” leasar lokaler kommer både resultat- och balansräkningen påverkas, i vissa fall väsentligt. Detta är någorlunda redovisningstekniskt men finns sammanfattat i sidorna 3 – 5 i IASBs förklaring till IFRS 16 samt s 41 – 54.
Det illustreras bäst enligt följande bilder.


Med andra ord ökar EBITDA och EBIT , medan vinsten i princip är oförändrad. Kassaflödet påverkas också, genom att de operativa kassaflödet ökar till följd av att kostnaderna för lån ökar (då en del av leasingen blir en räntedel som påverkar finanseringskassaflödet). Balansräkningen sväller och inkluderar en leasingtillgång och en leasingskuld.
Påverkar nyckeltalen
IFRS 16 kommer att påverka nyckeltalen. Skuldsättningsgraden ökar, balanslikviditeten försämras mm. Se bilder nedan.


Effekten är mycket stor
IASB anger att
Although the effects on the balance sheet are expected to be significant for companies with material off balance sheet leases, for many companies the overall effect on profit or loss is not expected to be significant. IFRS 16 is expected to result in higher EBITDA and operating profit for companies that have material off balance sheet leases. (s 44)
EBITDA will be notably higher compared to IAS 17 for companies with material off balance sheet leases. This is because EBITDA applying IFRS 16 does not include expenses related to leases whereas EBITDA applying IAS 17 included the entire expense related to off balance sheet leases. (s 46)
However, for industry sectors that use significant amounts of off balance sheet leases, such as airlines, retailers and travel and leisure, the increase in profit margin is expected to be significant. (s 46)
Det uppskattas att aktörerna inom ”Travel and leisure”, ”retail” och ”transport” ökar mest. Inom retail, där HM är verksamma, uppskattas EBITDA öka med nära 29% och EBIT 11% (s 47 se bild nedan).

Andra effekter
Vissa andra effekter som IFRS 16 har är att vissa företags upplåning kan bli svårare då förändringen innebär sämre soliditet. Andra företags upplåning kan bli bättre då det blir lättare för banker att bedöma den effekt som leasing har, och om bilden är bättre än de justeringar man tidigare gjort kan det sänka räntekostnaderna. Nuvarande kovenanter på lån förväntas inte påverkas nämnvärt eftersom att dessa kovenanter är baserade på ”frozen GAAP”, eller den bild av redovisningen och de principer som användes vid utfärdandet av lånet/obligationen.
Fördelar – ökad transparens?
IASB förväntar sig (s 22ff) att kvalitén på den finansiella rapporteringen blir bättre i företag som tidigare haft stora delar ”off-balance sheet leases”. Att ta upp en leasetillgång och en leaseskuld ska enligt IASB göra rapporteringen mer transparent och bättre illustrera ett företags finansiella skuldsättning och sysselsatta kapital. Anledningen till den ökade transparensen sägs vara att alla investerare numera kommer att justera för leasing, medan tidigare endast vissa gjorde det.
Att endast tidigare visat leasingavgifterna i noterna anses inte ha varit tillräckligt, eftersom att det
- inte funnits tillräckligt med information för att uppskatta bolagets tillgångar och skulder, och,
- att vissa investerare och analytiker litar på att ett företags balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys ger en tillräckligt klar bild av den finansiella skuldsättningen och tillgångsbasen utan att noternas beaktas. Vidare anser IASB att jämförbarheten mellan bolag ökar eftersom det blir lättare att se skillnaderna mellan bolag med stora leasingåtaganden och de som i princip saknar leasing.
De som enligt IASB ”tjänar” mest på IFRS 16 är de investerare som vanligtvis inte justerar för leasingkostnader, och att det då blir en jämn arena. Detta ska då enligt IASB leda till förbättrat beslutstagande.
Punkten under 2) är oerhört svår att förstå, eftersom hela IFRS och redovisningsrätten (dvs de lagar som styr hur man rapporterar) utgår från att de som primärt läser finansiella rapporter är befintliga och potentiella investerare, långivare och andra kreditgivare, vilket använder informationen i rapporteringen för att köpa, sälja eller behålla aktierätter eller skuldinstrument samt ge lån och andra krediter. I vissa delar av aktiemarknadsrätten och redovisningsrätten används begreppet ”well-informed investor” vilket i princip är en investerare som också läser noterna. För att överhuvudtaget kunna förstå ett företags redovisning måste ju i princip noterna tillfrågas, och sedan tidigare finns där information om hur mycket leasingavgifter som betalats och vad som ska betalas kommande åren.
Vidare, vem i sina fulla sinnes bruk anser att man har förstått en årsredovisning utan att ens kolla på noterna? Det är som att säga att man kan kommunicera effektivt utan att använda adjektiv!
Nackdelar
I min mening finns det flera nackdelar med ändringen.
- Balansräkningen får ytterligare schablonmässiga eller uppskattade värden. Likt verkligt-värde redovisning av nivå 3 kan det vara omöjligt för investerare att ens kunna grepp hur man värderar tillgången/skulden.
- Resultaträkningens bedömning av rörelsens faktiska intjäning försämras, särskilt vad gäller EBIT/EBITDA, då löpande kostnader flyttas längre ner på balansräkningen. Visst, leasing är i princip ett sätt minska det sysselsatta kapitalet som syns på balansräkningen men den som läser noterna idag kan ändå idag bilda sig en uppfattning om i vilken utsträckning som bolaget använder leasing.
- Jämförbarhet med år innan 2019 kräver justeringar som i flera fall inte kommer vara möjliga att göra.
- Folk förstår knappt idag begreppen EBITDA/EBIT vilket kommer att försämras ytterligare.
- Det finns en risk att illvillig rapportering av EBITDA kommer ge en bild av att verksamheten har utvecklats bättre 2019/2018 än vad som faktiskt skett. Ett företag som skriver i sin Q1a ”EBITDA ökade med 70%” kommer beskriva att förändringen är hänförlig till IFRS men anchoringeffekten (bland annat förklarad här) kan göra att investeraren ankras till att tro att marginalen faktiskt förbättras tack vare förbättringar i bolaget.
- EBITDA (och även dessvärre EBIT) blir ett sämre vinstmått på rörelsens intjäning, eftersom att en del av kostnaderna flyttas längre ned på resultaträkningen, trots att de faktiskt ingår i rörelsen.
HMs EBITDA ökar med 70%!
I årsredovisningen för HM 2017 (not 13) kan vi utläsa att HM hade leasingavgifter (dock exklusive omsättningsbaserade hyror, så siffrorna är egentligen högre) om ~16 MdSEK per år 2016 under 2017. Framtida avgifter (avser 2019-2022) uppgår till ca 18 MdSEK per år. Detta innebär att EBITDA för HM kommer att öka med troligtvis ~18 MdSEK 2019, eller hela 70%. Jag gissar att en hel del småsparare som inte har koll på IFRS 16 inte kommer tolka detta som att HMs turnaround är klar.
I övrigt är min enda kommentar kring HM är att jag inte äger aktien och inte tycker att priset ser attraktivt ut.
Slutord
IFRS 16 kommer troligtvis ställa till det en hel del, och troligtvis hade det rätta varit, om IASB varit så oroliga över just leasing, att kräva ytterligare upplysningar i noterna. Detta istället för att på ett konstlat sätt försöka hantera det över balansräkningen och resultaträkningen.
Vidare fördjupning
Jag rekommenderar alla som är intresserade av IFRS 16 att läsa den rapport som IASB har skrivit, tillgänglig här.
Ytterligare läsning om IFRS 16 från min twitter:
Vad är din åsikt om IFRS 16 Leases?
Andra utbildningsartiklar finns här, eller så klickar du på menyn ovan. Passa på att kolla in bokhyllan och analyser om du vill läsa mer om investeringar. Portföljen går att följa i realtid på Shareville.
HM-butiksbilden (från Barcelona) är tagen från HMs ”press”.
Lämna ett svar