I dagarna annonserade Duroc (som jag skrev om i årssammanfattningen 2018) att man förvärvat 7% av brittiska industrikoncernen Carclo för 30MSEK. Eftersom att Duroc redan är en spretig koncern, där en stor del av caset bygger på att ledningen är av toppklass och att ägaren Gyllenhammar är en skicklig affärsman, är det värt att kort göra en översikt över Carclo för att se om det verkar vara ett bra förvärv.

Verksamhet
Företaget är indelat i tre affärsområden:
- Technical plastics (60% av intäkterna)
- Produktion av modulära plastkomponenter som används av medicinprodukter och elektriska produkter.
- Produkterna återfinns inom diagnostik, respiratoriska produkter, stomipåsar, ögonoperationersutrustning, hälsa, blodhantering, kirurgisk utrustning, högprestationsväxlar, kontaktledningar, eldsäkerhetslösningar, förpackningar och engångsverktyg.
- LED Technologies (36% av intäkterna)
- Lampor för exklusiva lyxbilar i affärsgrenen Wipac.
- Optiskt design för LED-lampor genom affärsgrenen Carclo Optics.
- Produkterna återfinns i lyxbilar, gatlyktor, arkitektbelysning, rymd- och flygbelysning, ledningssystem och övervakningssystem.
- Aerospace (4% av intäkterna)
- Specialistprodukter för rymd- och flygindustrin som kontrollkablar, specialistdelar och olika sorters andra komponenter, genom affärsgrenarna Bruntons Aero Products och Jacottett.
- Några produkter som finns är kontrollkablar för flygplan och andra typer av specialkablar.
Man har närvaro i Storbritannien, Frankrike, Tjeckien, USA, Indien och Kina.
Företaget har funnits sedan 1924 där man gjorde någon typ av kabel/fiberprodukt som användes inom klädindustrin. Man växte och expanderade till att processa metaller och genom ett förvärv 1993 gjorde man sitt intåg i marknaden för platsdetaljer. Verksamheten växte och 1997 verkar man ha fokuserat bolaget då man avyttrade metallverksamheten och satsade mer på nuvarande affärsområden. Runt 70% av intäkterna kommer från export.
Redan nu kan jag kommentera att bolagets verksamhet till stor består av specialprodukter som troligtvis är särskilt anpassade för vardera kund, vilket rent generellt innebär högre marginaler och högre avkastning än generiska produkter som inte är specialanpassade. Företaget ser också ut att kunna vara en konkurrent till Habia Cable, ägda av Beijer Alma (årsredovisning 2017), vad avser specialkablage även om Habia inte har särskilt stora intäkter från just rymd- och flygindustrin av vad jag kan utläsa ur Beijer Almas årsredovisning.
Strategi
Strategin är att skapa uthållig tillväxt genom utvecklandet av innovativa och effektiva lösningar för sina kunder. Man ser sina kunder som partners som är delaktiga i nya innovationer, utan att tappa sikta på kärnverksamheten. Man uppger att en del av kulturen är att vara snabbfotad, ”Fast and Responsive” där man snabbt kan ställa om och ta responsiva beslut som gynnar sina kunder, sina anställda och hela koncernen. De enskilda ledningarna tillåts vara entreprenöriella och får enskild belöning baserat på den lokala affär som denna ledning bedriver.
Finansiellt
Omsättningen har varit växande varje år sedan 2010 (2013 undantaget) och den justerade EBIT% har pendlat mellan ~6 – 9 %.

Bolaget betalde mellan 2010 – 2016 en stigande utdelning, men verkar från 2017 slutat betala utdelning, trots att bolaget varit lönsamt varje år (undantaget 2015 där man gjorde en större nedskrivning).
Lönsamheten har generellt sett varit god under åren sedan 2013 (baserat på justerad EBIT).

En sak som jag kan störa mig lite på är deras ständiga justering av rörelseresultatet där man räknar bort följande kostnader.

Kostnader för omstruktureringar, att bli stämd, kostnader för att sälja egendom, nedskrivningar mm. Eftersom att detta är riktiga kostnader som man faktiskt har haft är det faktiska kostnader – https://maximal-bonus.com/. En sak är att vissa poster (som nedskrivning) inte påverkar kassaflödet. I vart fall har man varit konsekvent med användandet.
Den finansiella ställningen är inte superstark, där bolaget har en nettoskuld om runt ~£36M. Vid bokslutet 2018 (brutet räkenskapsår som slutar i mars) hade man räntor om run £1,9M vilket innebär att man täcker räntorna med i vart fall ~4ggr vilket får ses om OK.
Durocs investering
Vid investeringen i bolaget skriver Duroc
Carclos respektive affärsområden uppvisar historiskt god lönsamhet och tillväxt. Betydande investeringar har under senare år gjorts i utbyggnad av koncernens produktionskapacitet. Problem med bemanning respektive inkörning av ny kapacitet samt tillkommande produktlinjer, har tillsammans med höga centrala kostnader jämte underskott i pensionsstiftelser för vilka bolaget är garant, lett till en sammantaget sjunkande lönsamhet och också börskurs de senaste åren.
Man har vidare sagt till Finwire (enligt nyheter via Londonbörsen) att
The investment is in the first place a financial investment. Now we’ll see what’s going on in the future.
There are no overlapping activities, but we complement each other in several areas. Carclo has a strength in the automotive sector but is also active in the healthcare area. It is a very fine business.
Värdering
Bolaget har utestående aktier om totalt 73 211 690 (efter utspädning, enligt not 11 i årsredovisningen för 2018) för ett pris om 46,8 GBX styck. Detta ger ett börsvärde på ~£34,3M. Med en nettoskuld om £36M ligger EV på ~£70,3M. Justerad EBIT ligger på ~£9,1M, vilket en EV/EBIT om ~7,8. Med tanke på den historiska utvecklingen där omsättningen sedan 2010 växt med runt 7%, och EBIT med runt 7,5% ser det inte alltför dyrt ut.
Om marginalerna kan återgå till forna nivåer om ~7,5% istället för 6,2% och med återupptagen utdelning kan kursen komma att öka till tidigare nivåer.

EBIT är beräknat på samma sätt som Carclo själva gör, dvs med justeringar.
Avslutning
Genom denna snabbanalys tycker jag att det ser ut att vara en bra investering för Duroc. Är faktiskt lite sugen på att köpa lite aktier själv i bolaget. Behöver dock förstå verksamheten mer (bland annat hur de enskilda affärsområdena utvecklas och vilka incitamentsprogram som finns) innan några större pengar investeras.
Upplysning: äger inga aktier idag.
Aktieingenjören säger
Tack så hemskt mycket. Jag är rätt sugen på Duroc jag också och det här var en bra detalj att hålla reda på.
Viktor Adolfsson säger
Ingen orsak 😉 Incitamenten verkar också vara på rätt ställe. Tex så fick ledningen ingen bonus då man inte nådde målen. Därtill är incitamentsstrukturen väldigt tydlig. Är en aning sugen att köpa fortfarande då bolaget ser ut att ha en väldigt säker affärs i CTP (plastdetaljerna) medan lampor och optik inte lika mycket.