Här följer en analys av norska Europris, listat på Oslobörsen. Förväntad lästid är mellan 15 till 20 minuter (baserat på att genomsnittspersonen läser mellan 200 – 250 ord per minut). Kortfattat upplevs Europris som ett företag av hög kvalité med flera år av tillväxt framför sig, och priset på aktien bedöms inte vara för högt. Genom förvärvet av svenska ÖoB får herrelösa Europris en stark ägare med väsentliga intressen i koncernen.
Andra analyser finns här, eller så klickar du på menyn ovan. Passa på att kolla in bokhyllan och utbildning om du vill läsa mer om investeringar. Portföljen går att följa i realtid på Shareville.
Verksamheten
Europris är Norges största lågpriskedja där man säljer en mix av egna produkter och andra varumärken inom hem och kök, livsmedel, trädgård, resa, fritid, elektronik, hygien, kläder, hobby, godis, tvätt och rengöring och husdjur. Verksamheten bedrivs genom 219 egna butiker och 38 butiker genom franchise. Europris har ett uttalat mål om att vara en lågpriskedja och uppger att optimerade processer för inköp, logistik och distribution är navet i verksamheten. Inköp sker främst från lågprisländer i Europa och Asien och sedan 2013 har man inköpskontor i Shanghai ihop med finska Tokmanni. Centrallagret finns i norska Fredrikstad, en timme söder om Oslo. Omsättningen har ökat varje år sedan start, och har ökat snabbare än marknaden i stort. Tillväxten sker i huvudsak genom att öka försäljningen i befintliga butiker samt öppnandet av nya butiker. Europris köptes av Nordic Capital 2012 som satte bolaget på börsen 2015. Nordic Capital sålde sin kvarvarande ägarandel 2017. 2018 förvärvar man 20% i svenska ÖoB (f d Överskottsbolaget), och har möjlighet att köpa resterande 80% 2020.
Europris har ökat sin omsättning varje år sedan starten och 2018 är inget undantag:

Genomsnittskunden handlar för NOK 200 i butik och runt NOK 585 online, där kunden själv hämtar varorna via Click-N-Collect.
Man utvecklar även egna varumärken ihop med Tokmanni (och numera ÖoB). Man uppgav på sin CMD att produkterna produceras i samma fabriker som ”A-brands” och att kvalitén är precis lika bra, men till lägre pris för konsumenten och högre marginaler för Europris.

Senaste åren har Europris tagit över en stor del franchise-butiker, och trenden går mot att driva samtliga butiker i egen regi. Europris har en uttalad men försiktig tillväxtstrategi och man uttryckte på sin Capital Markets Day att man ska ”be the best discount variety retailer in Europe” samtidigt är man ytterst mån om att kärnverksamheten (dvs låga priser) hålls intakt, vilket då snarare är att se som ett långsiktig mål än ett mål i närtid.
Förvärvet av ÖoB
I juni 2018 annonserade Europris att man går ihop med svenska ÖoB (genom ägarbolaget Runsvengruppen) genom en betalning med Europris -aktier. Affären är gjord så att Europris förvärvar 20% av Runsvengruppen 2018, med en option att förvärva resterade 80% av Runsvengruppen 2020. Förvärvet av de initiala 20% görs baseras på 7.7 gånger EV/EBITDA 2018 för ÖoB (siffrorna ännu slutliga). Affären om 20% värderar ÖoB till runt NOK 1 000M. Även för resterande 80% betalas 7,7 EV/EBITDA, baserat på genomsnittsEBITDA för 2019/2020. Betalning med egna aktier för resterande 80% kommer högst sannolikt att ske genom riktad apportemission, om man väljer att nyttja optionen 2020 vilket man sannolikt kommer att göra.
Utifrån ÖoBs budget för 2018 och Europris aktiekurs i juni 2018 uppges att investeringen om 20% skulle innebära att Runsvengruppen blir ägare av 4,5% av ÖoB. Beaktandet av nuvarande aktiepris som sjunkit drygt 11% (23,15 NOK) blir Runsvengruppens initiala ägarandel strax över 5 %.
Europris har sedan sommaren 2018 återköpt 5,5 miljoner aktier, motsvarande 3,3% av bolaget. Med andra ord återstår att förvärva ytterligare runt 2% av bolaget, eller göra en riktad apportemission. Det finns även möjlighet att ägarandelen ”cappas” till 4% och att resterande belopp betalas kontant (detta är inte osannolikt). Att notera är att Europris idag är ett ”herrelöst bolag” där det saknas en stark huvudägare och att Europris på grund av sina återköp blivit den största ägaren i sig själv.
Den uppskattade EBITDAn som ÖoB har gjort för 2018 vid förvärvet vad SEK 164M. Om detta lyckas skulle det innebära ett riktigt bra år, då EBITDAn sedan 2012 varit
2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |
151,2 | 113,2 | 124,9 | 132,5 | 95,5 | 58,3 |
Med andra ord ser affären ut att vara bra, särskilt med tanke på att man får förbättrade skalfördelar, och (initialt) betalar med egna aktier utan att befintliga Europris aktieägare blir utspädda genom den första affären. Därtill är det mycket positivt att det kommer en (troligtvis) stark ägare i form av familjen Svensson. Troligtvis sker affären av resterande 80% på ungefär samma nivå som de första 20% vilket skulle innebära att man ska betala runt NOK 800-1000M ytterligare, utöver de NOK 200M som man uppskattas betala i den första affären. Detta sker troligtvis genom en riktad apportemission (eftersom att man omöjligen kan återköpa så pass mycket aktier), vilket skulle innebära en utspädning på mellan 15-20% av befintliga ägare och att Runsvengruppen får en ägarandel i Europris om mellan 18-22%.
Runsvengruppen
Runsvengruppen (ÖoB) bedriver lågprishandel med husgeråd, fritidsartiklar, gör-det-själv produkter, hemtextil, konfektion, dagligvaror och livsmedel. Huvuddelen av försäljningen sker via den helägda detaljhandelskedjanÖoB. En mindre del av försäljningensker genom grossistförsäljning till fristående handlare. ÖoB är en av Sveriges ledande lågprisvaruhuskedjormed 93 varuhus vid årsskiftet, spridda geografiskt över hela Sverige. Varuförsörjningentill ÖoB sker via grossisten Runsven AB:s centrallager i Skänninge och via direktleverans från leverantör. (Runsvengruppens årsredovisning 2017)
ÖoB är ett familjeföretag där andra- och tredjegenerationen Svensson äger 100% av bolaget. Det centrala varulagret ligger två och en halvtimme söder om Stockholm, i Skänninge. Företaget har 1 800 anställda med 94 st butiker. ÖoB beskrivs som en perfekt partner för Europris där 90% av produktkategorierna överlappar och där företagskulturerna passar.
ÖoBs senaste år kan sammanfattas i att man stängt ner ett antal butiker, påbörjat en modernisering av befintliga butiker samt lanserat ett nytt citykoncept samtidigt som man minskat antalet anställda på huvudkontoret och andra supporttjänster med 30 tjänster.
Den nya koncernen
Den nya koncernen kommer ha runt 350 butiker i Norge och Sverige med en omsättning på runt NOK 9,5Md och en uppskattad EBITDA på NOK 720M (siffror från Europris beskrivning av affären). Därtill sker ett omfattande inköpssamarbete med Finska Tokmanni (noterat på Helsingforsbörsen), som tillsammans med Europris och ÖoB omsätter runt NOK 17,1Md. Europris och ÖoB kommer efter affären att drivas som självständiga företag med egna ledningar.
Man uppger att båda företagen förväntas få ”väsentliga” inköpssynergier, att ledningarna kommer samarbeta, och att affären gör att båda företagen får fördelar (både på kostnadssidan och know-how) vid utvecklandet av e-handel, CRM och automationslösningar. Syftet är bland annat att uppnå ekonomiska skalfördelar genom storlek i norden.
Konkret förväntas runt NOK 60 – 80 M i inköpssynergier för de båda företagen, med relativt jämn fördelning mellan ÖoB och Europris. Man uppger att de inköpssynergier som realiseras kommer leda till förbättrad bruttomarginal, men att besparingarna kommer att återinvesteras i rörelsen för att fortsatt hålla låga priser, vilket är ”the reason to why we [Europris] exist” (från beskrivning av affären under CMD).
Hotet från E-handel?
Jag har länge upplevt att i princip samtliga är överens om att e-handeln kommer slå ut att detaljhandeln i butik och att detaljhandeln i butik sedan länge är död. Detta stämmer inte alls. För svenska detaljhandeln där ÖoB är aktuella (dvs butiker, varuhus och stormarknader med brett sortiment) noteras istället att tillväxten på marknaden varit positiv sedan 2000 till 2016 (med undantaget 2003) med relativt stabila rörelsemarginaler (om än faktiskt smått ökande). Omsättning har växt med i snitt 3,7 % och rörelseresultaten med i snitt 8 %. Rörelsemarginalernas relativa ökning är troligtvis i första hand baserat på produktivitetsökningar. Ryktet om retaildöden (i Sverige) är starkt överdriven! Jag har inte lyckats hitta siffror från 2017 eller 2018.

Europris gör jämförelser med andra länder och uppger att den typ av handel som Europris har växer dubbelt så snabbt som marknaden generellt, och klarar sig bra i ”hotet” från online (och ffa Amazon). Se bilder från bolagets CMD.



Europris lanserade sitt omnikanals e-handelskoncept under juni 2018, men man är dock tydlig med att butikerna fortsatt är huvudkanalen för verksamheten. ÖoB förvärvade nyligen Sponsra AB som är tänkt att användas för att utveckla e-handeln, men man har ännu inte någon egen e-handel.
E-handelsstrategin för Europris är bland annat att nyttja den data som kommer från e-handeln, att erbjuda stor andel Click-N-Collect (som ska driva ytterligare besök i butiken) samt att även sälja partners produkter på sin hemsida. Man tror att tre fjärdedelar av onlineförsäljningen ska ske genom Click-N-Collect 2025, något som inte känns särskilt sannolikt då användandet av Click-N-Collect inte idag är särskilt utbredd samt att hela poängen med e-handel då missas (det är skönt att få paket levererat hem).
Vallgrav?
Europris i princip tydligaste vallgrav (länksamling om vallgravar) är skalfördelar genom storlek. Genom det breda samarbetet vad gäller inköp och kunskapsdelning med Tokmanni och ÖoB är man utan tvekan den största aktören i norden. Detta är något att särskilt beakta vad gäller kostnadssidan. Det är sannolikt att detta medför att man har en relativt bred vallgrav, särskilt vid beaktande av att bolaget har en relativt hög avkastning på kapitalet (se nedan), även om företaget är relativt ungt (på börsen). Samtidigt är branschen notoriskt osexig där det krävs enorma resurser för att kunna bygga upp en kundbas, varumärkeskännedom, kunna ordna väldigt stora inköp och dessutom är den allmänna uppfattningen att onlinehandeln kommer att ta helt över (vilket jag tror är fel). Detta bidrar till att hålla konkurrenter borta. Även om jag inte är helt övertygad om att Europris har den bredaste vallgraven vad gäller just skalfördelar genom storlek och att man kan vara en ”lowest cost provider”, bedömer jag att vallgraven är tillräckligt bred för att Europris kommer vara kvar om tio år, med högre omsättning och vinster på ungefärligt samma avkastning. Är man kvar då och är större, kommer vallgraven både vara bevisat och bredare.
För att ytterligare dra nytta av sin storlek slår man ihop fem lager till ett centrallager (klart 2021) där man kraftigt ökar kapaciteten samtidigt som man automatiserar lagret. Centrallagret ligger bredvid en torrhamn vilket uppges vara mycket effektivt. Capexbehovet till följd av automatiseringen av centrallagret väntas minska med runt 1%e, eller NOK 40-70 M, med start 2021.
I jämförelse med några andra aktörer i samma ungefär samma bransch är det relativt tydligt att man, i vart fall i denna jämförelse, har de högsta rörelsemarginalerna. Detta utan att man generellt sett har dyrare produkter (utan snarare billigare). Detta är långt ifrån en helomfattande bild men ger vissa indicier på att man är ytterst effektiva och att vallgraven potentiellt finns.
Jag tror att företagets kärnverksamhet, att erbjuda de bästa priserna till sina kunder, inte påverkas nämnvärt av en generell lågkonjunktur. I den bästa av världar gör Europris storlek att man kan fortsätta hålla låga priser och att folk med mindre pengar hellre handlar på Europris än på andra ställen. (Dock ska man inte underskatta att bolaget är relativt skuldsatt vilket kan bli ytterst problematiskt vid en lågkonjunktur).
Ledning/styrelse
Genom samgåendet med ÖoB har Europris en plats i Runsvengruppens styrelse, och Runsvengruppen har en plats i Europris styrelse.
VD Pål Wibe har en relativt hög grundlön om NOK 4,3M och ett aktieinnehav om drygt 2m aktier, till ett värde av ~NOK 46,5M. Därmed har Pål Wibe en stor investering i förhållande till sin lön, vilket är ytterst positivt och hans intressen ligger nog relativt nära aktieägarnas.
Även ordförande Tom Vidar Rygh samt CFO Espen Elda (lön: ~ NOK1,9M) l har ett relativt stora aktieinnehav, 600k vardera, till ett värde av ~NOK 13,9M. Även detta är positivt.
Det saknas aktieincitamentsprogram i bolaget.
VD Pål Wibe är ekonom med en MBA från Berkeley, samt haft tidigare VD-uppdrag innan han blev VD för Europris 2014.
Ordförande Tom Vidar Rygh har tidigare varit VD för SEB, vice VD för norska Orkla samt ä rådgivare till Nordic Capital, samt arbetat i / suttit / sitter i styrelsen för bland annat Hexagon, Telenor, Oslobörsen, Carlsberg, Storebrand, Eniro, Helly Hansen samt varit rådgivare till Fredriksengruppen i Norge.
Ledningen i ÖoB, vilken man kommer att samarbeta med, ser ut att ha ytterst relevant bakgrund.
I övrigt har ingen bedömning av ledningen/styrelsen gjorts men den bedöms vara relevant för Europris. Lägg till ett brett aktieincitamentsprogram till ledningen (och de anställda) med tuffa krav så kan det sägas att ledningen får ännu större anledning att tänka på aktieägarna.
Finansiellt
Finansiella mål
Följande finansiella mål uppgavs på CMD i slutet av 2018
- Tillväxt som överstiger marknadens
- Mål att öppna fem nya butiker per år (under förutsättningen att kriterier för butikerna är uppfyllda)
- Ökad EBITDA-marginal genom bättre inköpssynergier och mer kostnadseffektiv värdekedja (exempelvis genom inköp med Tokmanni och ÖoB, samt utvecklande av egna produkter)
- Dela ut 50-60% av vinsten samtidigt som man behåller en effektiv balansräkning (se mer nedan).
Finansiell historik
Europris
Omsättningen för Europris har vuxit i snitt 13,5% sedan 2012 med relativt stadiga EBITDA-marginaler mellan 10-14 % (snitt 12,3%). Även rörelsemarginalen (ej med i bild) pendlar rätt stadigt, mellan 8 – 14 % med ett snitt om runt 10%. EBITDA kommer, på grund av IFRS 16, att öka med runt NOK 500M (ej beaktat). Senaste årens vinster (ej med i grafer) kan eventuellt vara ”dopade” av mycket låga räntekostnader, som långsiktiginvestering skriver i sitt inlägg om Europris.

Lönsamheten är mycket god. ROA-Im är beräknad som vinst / (totala tillgångar – immateriella tillgångar).
Säsongsmönstret är att q4 är det starkaste kvartalet både vad avser omsättning och marginaler.
Q4 är det klart starkaste kvartalet, följt av Q2.
ÖoB
ÖoB har haft en mer skral utveckling vad avser omsättning, och omsättningen har minskat sedan 2015. Marginalerna är betydligt sämre än Europris marginaler. Justeringarna avser ”engångskostnader” som uppges vara just engångskostnader bland annat till följd av kostnader för att stänga vissa butiker (särskilt 2016-2017). Koncernen har visat vinst, om än skral, varje år förutom 2017 sedan 2008.

Lönsamheten har pendlat rätt kraftigt. Under 2016-2017 tog man relativt stora ”engångskostnader” som påverkat lönsamheten, i övrigt är lönsamheten helt ok.
Europris + Runsvengruppen
I följande diagram har jag lagt samman försäljning och vinster samt justerat för valuta (där SEK har omvandlats till NOK enligt Riksbankens genomsnitt för aktuellt år). Justeringar för engångskostnader eller eventuella synergier har inte gjorts.
Uppskattningen för 2018 antar att ÖoB uppnår budgeterad EBITDA med liknande avskrivningar som under 2016-2017, att Europris q4 växer med 8% mot föregående år samt har EBIT% och EBITDA% om 14% respektive 17% under q4.
Detta ger att hela koncernen (inklusive ÖoB, trots att det inte ägs) för helåret 2018 landar på
MNOK | 2018E |
Omsättning | 9549 |
EBITDA | 802 |
EBIT | 652 |
EBIT% på runt 7%.
Observera att Europris själva uppskattas att EBITDA ligger på NOK 720M, detta verkar dock inte beaktat helåret. Europris uppskattar att ökningen av EBITDA på grund av IFRS 16 blir mellan NOK 470 – 500 M, och EBIT mellan NOK 70-80M (s 136 i CMD-presentation), eller ökningar på hela 72 – 77%, respektive 12,5 % – 14 %.
Baserat på skuldsättning för Runsvengruppen 2017 antas nettoskulden totalt för Europris + ÖoB ligga på runt NOK 1 800 M.
”Effektiv balansräkning”
Man uppger att den nuvarande balansräkningen utgör en hälsosam balansräkning. Europris har (q3 2018) en nettoskuld på NOK 1 661 M uppgående till 2,6 ggr EBITDA, omsättningstillgångar i förhållande till kortfristiga skulder om 1,7 samt ett lager som uppgår till NOK 1,76 Md eller 31% av omsättningen. Att särskilt notera är att lagret i förhållande till omsättningen har ökat samt att omsättningshastigheten ligger på relativt låga nivåer (samt sjunker). Detta tyder på att effektiviteten sjunker och just därför bör man hålla noga koll på lagret. Med införandet av IFRS 16 (utbildningsinlägg om IFRS 16) ökar den finansiella skulden med NOK 1,57 Md till NOK 3,2Md, samtidigt som EBITDA ökar med runt NOK 470 – 500 M per år, vilket skulle innebära en nettoskuld uppgående till runt 2,8 ggr EBITDA.
Utdelning
Policyn är att betala ut mellan 50-60% av vinsten samtidigt som man behåller en ”effektiv balansräkning”. Sedan listningen har man betalat ut runt 70% av årsvinsten, och man uppger att de återköp av aktier som skett under året inte kommer påverka utdelningen nästa år (eftersom att dessa återköp snarare kan betraktas som betalning för ÖoB). Jag tolkar ledningen som att man med denna upplysning kommer behålla utdelning för helåret även 2018.
Återinvesteringar och öppnandet av nya butiker
Man planerar att öppna 5 st nya butiker, omlokalisera 10 st och modernisera 10 st per utifrån strikta kriterier, se nedan.
Det kostar runt NOK 2,3M att öppna en genomsnittsbutik som producerar runt NOK 18 M i omsättning med runt marginaler runt 7-8%. Så att investera NOK 100M ger runt NOK 62M av årliga kassaflöden, med andra ord ger den genomsnittliga nyöppnade butiken en avkastning på runt 50-60% på butiksnivå, exklusive overhead och andra kostnader hänförliga till hela Europris.
Senaste 5,75 åren (2013-2018q3) har man ökat antalet butiker med 44 st (inklusive övertaganden av franchise, mest belysande exempel). Man har under denna period investerat ungefär NOK 760M för dessa butiker, vilket har ökat vinsten med runt NOK 300 M. Med andra ord har Europris haft en avkastning på det kapital som återinvesterats i rörelsen under denna period med nära 40 %. Samtidigt har man återinvesterat runt 50% av vinsterna vilket gör att företaget har haft en inkrementell avkastning på runt 20%.
Här är ett exempel som illustrerar det hela (räkneexemplet är helt ”lånat” från Basehitinvesting, som beskrivs i länkinlägget från januari 2018, excelen kan laddas ner här):
Europris har alltså ”compoundat” (i brist på svenskt ord) med i snitt 20% per år, samtidigt som aktiekursen gått ned med i snitt 16% per år. Marknaden ser uppenbarligen större orosmoln framöver än vad historiken ger sken av.
Det är dock viktigt att poängtera att bolaget under Nordic Capitals ledning (fram till noteringen 2015) öppnade fler butiker än 5 per år i snitt, och att i denna beräkning övertagandet av franchisebutiker är inkluderat vilket påverkar beräkningen åt det positiva hållet. Min gissning för framtiden är att man kan lyckas med ungefär samma återinvesteringstakt och en något lägre avkastning på inkrementellt kapital, och att ”compoundingen” kan komma att uppgå till mellan 13-15 % per år i flera år framöver, vilket är klart godkänt.
Värdering – eller är Europris köpvärt?
Jag tror att Europris kan fortsätta att växa snabbare än marknaden och att marginalerna kan hållas relativt intakta. Gissningsvis kan en tillväxt runt 5 – 7 % väntas under ett flertal år framöver (mot snittet sedan 2012 om 13% per år). Samtidigt anser jag att ett företag av Europris kvalité och konjunkturokänsliga verksamhet, med dess historik (om än kort) ”förtjänar” en liten premiumvärdering. Med andra ord är ett pris någonstans runt EV/EBIT 13-15 ett helt OK pris att betala och som skulle innebära en helt ok avkastning. Hela aspekten av att avgöra när aktier är billiga har behandlats här.
Europris har 166 968 888 st aktier utan optionsprogram eller andra utspädningar (oaktat optionen för köpet av ÖoB). Priset per aktie är NOK 23,15 (31 dec 2018). Bolaget värderas därmed till runt NOK 3 865M. För 2018 är det troligt att man gör ett rörelseresultat om NOK 652M (inkluderat Runsvengruppen). Nettoskulden ligger på NOK 1 800 M (inklusive Runsvengruppen). Detta ger ett enterprise value om runt NOK 5 665 Md, och en EV/EBIT på i runda slängar 8,7.
Eftersom optionen på ÖoB troligtvis kommer att lösas in är det rimligt att även beakta de aktier (eller lån) som troligtvis kommer att tillkomma när optionen löses in. Jag uppskattar att Runsvengruppen ägarandel kommer att landa runt 18 – 22% vid nyttjande av optionen, innebärande runt 28 – 38M nya aktier, och totalt mellan 195 – 204M aktier.
EV: ~ NOK 6 315 – 6 525 M
EBIT: NOK 652 M (R12)
EV/EBIT: ~9,5-10.
Känns priset rimligt om man förväntar sig att man kan växa runt 5 – 7 % per år? Min bedömning är att priset är attraktivt. Bedömer vi att en mer långsiktig rörelsemarginal ligger runt 5% (istället för ~7%) hamnar EBIT på i runda slängar NOK 478M, eller EV/EBIT mellan 13-14.
Jag tror att marknaden kommer att handla upp multiplarna så att de närmar sig åtminstone 13 – 15 EV/EBIT på nuvarande siffror, vilket kan ge en trevlig skjuts på avkastningen. Om tillväxten är högre 5 – 7 % per år finns en ännu större uppsida. Om det tar några år kan man dock nöja sig med att utdelningen troligtvis kommer vara på fortsatt höga nivåer så man får ordentligt betalt för att vänta. Nedsidan känns betydligt mer begränsad än den potentiella uppsidan.
Slutord
- Det finns flera saker som jag gillar med Europris. Bland annat är det uppenbart att ledningen har ett tydligt kostnadstänk, och beskriver att man har ett ”relentless search for efficiencies”. Man lägger en stor del av sin Capital markets day till att beskriva hur man bygger ett nytt lager och vilka för-och nackdelar just detta lager har. Det är för oss investerare (relativt) dötrist att lyssna på men det är tydligt att ledningen är särskilt angelägna om att man ska göra rätt beslut vad gäller navet i verksamheten.
- En nackdel ligger i att det är relativt oklart hur e-handeln kommer att påverka affären, men trots att onlinehandel funnits i flera år (i vart fall sedan 2009-2010?) utan att det påverkat bolaget nämnvärt är den risken klart överspelad i min mening, så länge som effektiviteten som bolaget uppvisat historiskt kan ligga kvar även framöver. Även om Amazon skulle göra entré i Sverige/Norge/Finland kommer Amazon behöva konkurrera med Europris som redan idag har byggt relativt starka vallgravar i form av kostnadseffektivitet, inköpssamarbeten och egna varor, som troligtvis kommer göra att man kan behålla sin marknadsposition trots Amazons, eller annat bolags, intåg (troligtvis är det en annan europeisk lågprisaktör som är det största hotet?). Tilläggas här är att även Europris egna onlinehandel kommer ha samma låga priser som deras butiker, vilket gör att Europris egenutvecklade lågprisprodukter är billigare hos just Europris än på Amazon (kanske skulle dessa rentav säljas via Amazon?).
- Europris lagereffektivitet har försämrats, vilket måste hållas noga koll på.
- Även den höga skuldsättningen är ett reellt hot mot Europris, där dels en ökad ränta kan slå hårt mot företaget och eventuella svårigheter att få lånen förnyade kan vara förödande för verksamheten (och aktien). Balansräkningen generellt är tillsynes inte särskilt hälsosam och skulle säkert göra gott i att utdelningen sänktes för att betala av lån.
- Det finns också en reell risk att synergierna inte realiseras och att förvärvet av ÖoB i efterhand visar sig vara ett dåligt förvärv. Multipeln är ”lagom” vilket gör att det kan bli kostsamt om affären visar sig vara sämre än väntat.
- Förhoppningsvis ser Svenssonfamiljen Europris som ett starkare varumärket än ÖoB och att man låter Pål Wibe med co fortsätta som man gjort i Norge även i Sverige, och sedan i övriga Europa.
Några gissningar i närtid och framtid är att
- ÖoB byter namn till Europris (beroende på om Svenssonfamiljen vågar släppa på traditionerna)
- förvärvet av ÖoB används som en plattform för att ta marknadsandelar i Sverige
- Europris förvärvar Tokmanni och gör samma resa med Tokmanni i Finland som man gjort med ÖoB i Sverige
- Europris köps upp/ut från börsen innan optionen kan lösas in (förhoppningsvis innehåller optionsvillkoren tillåtelse för ledningen att lösa in optionen den i förtid, i sådana fall), och att
- Europris köper upp Amazon.com (ironi).
Ytterligare analys
Följande analys från långsiktiginvestering rekommenderas eftersom han särskilt belyser hur mycket av verksamheten som är påverkad av de stora lånen och hur sjunkande räntekostnader i princip dopat hela resultatet. Även kommentarerna till inlägget belyser skuldsättningen väl.
Upplysning: författaren äger inga aktier i Europris men kommer att köpa aktier i närtid om aktien inte blir för dyr.
Notis: Skriven efter q3-2018. Europrisbutiksbild tagen från Europris press-del på hemsidan.
Andra analyser finns här, eller så klickar du på menyn ovan. Passa på att kolla in bokhyllan och utbildning om du vill läsa mer om investeringar. Portföljen går att följa i realtid på Shareville.
Vad är din åsikt om Europris?
[…] (länk till analys) […]