2020 var ett rekordår och generellt ett mycket speciellt börsår. Det var som att fem enskilda börsår komprimerades under ett år, där det fanns mycket goda möjligheter till väldigt bra affärer. Det som i år har präglat mitt sätt att investera är s.k. special situations, där jag verkligen började göra trades i sådana setups. Tack vare just en sådan special situation avslutades året på ATH, vilket gör att summeringen av året får samma rubrik som 2019 med tillägget ”igen”.
Disclaimer: inneläggsförfattaren kan ha ekonomiska intressen i de värdepapper som diskuteras. Innehållet ska inte ses som rådgivning eller förslag på investeringar utan bör endast läsas i underhållningssyfte. Att försöka härma portföljen eller att köpa det som det skrivs om är garanterat en mycket dum idé.
Se vidare utökad disclaimer för kort diskussion om denna disclaimer och innehållet i detta inlägg.
Årets avkastning
Tidigare års sammanfattningar:
Sammanfattning 2018 och innehav (-6,19%)
Året 2019: rekordår och ATH (+81,27%)
Årets avkastning var verkligen fenomenal (+115,71%), som vida överstiger jämförelseindexet SIXRX (+14,83%), samtidigt som sista handelsdagen bjöd på ett all time high. Även om jag tror att jag kan fortsätta nå CAGR-målet om 15% årligen utan förlustår framöver tror jag att sådana här fenomenala år utgör undantag snarare än regel. Det är lite svårt att förhålla sig till årets avkastning eftersom volatiliteten i portföljen är stor, med nästan en fullständig halvering under mars och coronakraschen.
En större skillnad mot tidigare år är dock att det kommer ske nettouttag från portföljerna då jag numera kör börsen på heltid och behöver lön. Detta kan göra att kommande års avkastningsgrafer blir uttagsdopade. Detta kommer påverka jämförelsetalen för kommande perioder.

Femårsavkastningen överstiger mitt mål och CAGR under fem år är på ~35,5%.


Dessvärre har jag inte längre, som förra året, tre stjärnor på Shareville.
Jag hjälper även min syster med förvaltning av hennes och hennes två barns portföljer. Förhoppningsvis fortsätter portföljerna växa tills barnen blivit myndiga och kan få körkort, kontantinsats och någon resa betald. Strategin i dessa portföljer skiljer sig en hel del mot min egna portfölj med större diversifiering – även om de största innehaven tenderar att vara en spegling av min privata portfölj.

Bra och dåliga affärer under året
Bra
Carasent
Carasent var, som förra året, under 2020 en mycket bra affär, även om grunden lades redan under första halvan av 2019. Kanske platsar även Carasent under årets sämsta affär eftersom jag sålde för tidigt? Avkastningen från första köpet uppgick till smått otroliga 250%.

Catena Medias nyemission
(länk till twitteranalys och sammanfattning)
Catena Medias nyemission var på många sätt och vis den ”första” special situations-traden jag verkligen förstod och tog bra size i. Bakgrunden var att CTM behövde refinansieras och man gjorde en unitemission med hybridoligationer och teckningsoptioner som komponenter. Det såg ut som att det skule kunna bli en riktigt bra affär (vilket det blev). För att förstå liknande setups rekommenderas att läsa två inlägg (Lite erfarenheter från BTU, BTA, Uniträtter m m (juli 2020) och Inlösentrades och special-situations setups (november 2020)).
Redan själva köpet av uniträtter med medföljande teckning i emissionen gav på konverteringsdagen ca 40% i avkastning. Då jag, innan TO:erna började handlas, hade räknat fram ett ungefärligt värde vågade jag köpa ännu fler TO:er dagen de började handlas. De sista TO:erna avyttrades på runt 17kr – att jämföra med priset om ca 0,8kr styck (från emissionen). Totalt genererade affären ca 100% på investerat belopp på några månader, vilket får sägas vara exceptionellt bra.
Oscar Properties utbytestrade
(länk till analys av Oscar Properties)
Oscar Propterties är/var ett byggfastighetsbolag inriktat mot premiumsegmenet. I syfte att förbättra sin kapitalstruktur (samtidigt som man genomförde en företrädesemission för köp av fastighetstillgångar) gjorde man ett utbyteserbjudande där varje preferensaktieägare fick rätt att byta in dessa mot stamaktier enligt vissa regler.
Detta var årets i särklass bästa trade, dels för att jag tog rejält med size och dels för att den option (att få aktieleverans tidigare än företrädesaktier) som jag i princip förkastat faktiskt ändå inträffade. Totalt summerat fick jag mina stamaktier för 0,198kr / st och kunde sälja dessa för över snittet om 0,32kr – på ungefär en månads tid.

En mycket intressant aspekt av just bilden ovan, Oscar Properties och andra bolag som genomför emissioner med massiv utspädning är att diskrepansen mellan stamaktien och BTA:n/BTU:n är mycket stor. I min bok är det båda bra (för min löns skull) men samtidigt olyckligt (för de som ägare stamaktierna) att så är fallet.
Jag har skrivit två summerande inlägg om just dessa typer av trades, inlägg ett och inlägg två.
Quartiers Properties utbytestrade
(länk till analys och förklaring)
Quartiers Properties är ett fastighetsbolag med fastighetstillgångar på spanska solkusten, i Marbella. När coronakrisen lamslog världsekonomin fallerade bolagets refinansieringsplaner och man tog upp ett stort lån. Långivarna krävde att all utdelning på preferensaktierna ställdes in. Detta gjorde att preferensaktien i Quartiers Properties tappade kraftigt. I syfte att kompensera preferensaktieägarna gjordes ett utbyteserbjudande där varje preferensaktie kunde bytas mot en stamaktie och två teckningsoptioner (TO3 respektive TO4).
Rationalen bakom traden var att teckningsoptionerna hade ett värde som inte reflekterades i priset. Genom att räkna fram ett ungefärligt värde på teckningsoptionerna var jag relativt säker på att risken var låg samtidigt som potentiell avkastning var väldigt mycket högre än risken.

Affären blev betydligt bättre än jag räknat med då stamaktien handlades upp kraftigt veckan innan konvertering. Enbart aktierna gav en avkastning på ca 12,5% vid slutlig avyttring – och då hade jag fortfarande fått en hel del teckningsoptioner (gratis).
Hade jag faktiskt avyttrat teckningsoptionerna första dagarna de handlades hade jag gjort ca 34% på investerat belopp på runt två månader. Detta hade varit en bra affär. Samtidigt tyckte jag att priset på TO:erna var för lågt så jag köpte mer TO:er, som jag fortfarande äger. Min tro är att TO:erna har potential att bli en mycket bra affär om Marbella tar fart igen efter corona.

I ett slutet aktiesällskap delade jag med mig av caset via denna PDF där jag förklarade rationalen bakom min utbytestrade. En mycket intressant aspekt av att faktiskt dela med mig av dessa trades med kunniga aktiemänniskor, är att de flesta ändå inte önskar köra traden. Detta gör att jag inte känner att min edge försvinner när jag delar mina trades och försöker utbilda fler att göra samma typ av trades – dock kommer jag nog troligtvis att dela dessa i efterhand för att inte förstöra min egen likviditet i liknande trades, som ofta kan vara små.
Bredband2
(länk till twitteranalys, analys)
Bredband2 var länge ett stort innehav där jag helt enkelt tyckte att det var för billigt med tanke på de mycket stabila återkommande intäkterna och kvalitén på bolaget. När coronabaissen var som värst passade jag på att köpa mer aktier, som blev en mycket bra affär.

Efter förvärvet av A3 är jag dock inte lika bullish längre till caset. A3 har inte imponerat historiskt och det kan vara svårt att integrera förvärv. Jag har dock stor tilltro till Krook och company och får jag samma pris på Bre2+A3 som jag fick i mars skulle jag vara köpare igen.
Generella köp under coronabaissen
När det var som värst under corona gick köpknappen varm. Några exempel som köptes var North Media, Telia, Nilörngruppen, Volati, Beijer Alma, Bredband2, ENLABS, Awardit mfl. Även om majoriteten av dessa affärer var väldigt kortsiktiga var det bra beslut – som grundades i ett jag trodde att det var en generell panic-sell-off där man i princip alltid ska vara köpare. När guld, olja, bitcoin, aktier och obligationer samtidigt går ner kraftigt kan man i princip vara säker på att det är råder panik på marknaden – att då inte vara på köpknappen måste nästan ses som tjänstefel om man aktivt investerar/spekulerar på marknaden.
Dåliga
Generell intradagshandel
En stor skillnad mot tidigare år är att jag i större utsträckning ägnat mig åt extremt kortsiktig intradagshandel. Utan att ha summerat alla affärer (för det är för många) har jag gjort större förluster än vinster. Detta bottnar sig i att jag varit för köpglad och inte begränsat mig till att handla när jag har en edge – alltså att jag känner att jag förstår något bättre än marknaden. Det finns lägen när det kommer nyheter som jag kan förstå bättre än marknaden för att jag antingen kan bolaget, att jag förstår innebörden av ett meddelande (särskilt sådant som rör juridik) eller andra saker som kan ge en fördel mot andra på marknaden. Jag tycker att jag lärt mig från mina misstag och på det senaste har dagshandeln gått betydligt bättre (även om det fortfarande är småsummor).
Dålig size och att tänka i bets
En av de mest självklara trades som jag gjorde under året var ovannämnda nyemission i Catena Media. I efterhand framstår risk-rewarden som utmärkt. Sannolikheten att göra en bra affär översteg sannolikheten att göra en dålig affär, men ändå drog jag ned sizen rejält sista dagen för emissionen. Hade jag haft mer guts (men framförallt erfarenhet) hade jag tagit mer size. Detta är en generell lärdom, att ta ännu större size när det verkligen framstår som en no-brainer. Detta bottnar sig i att tänka varje trade som ett bet – om den förväntade avkastningen i 1000 sådana bets är positiv (helst till en faktor om 5x) ska man alltid köra (just denna tanke bottnar sig i bland annat Prospektteorin som förklaras i Kahnemans bok i Thinking Fast and Slow). Denna tanke och lärdom började jag implementera i slutet av året i just Oscar Properties-traden, och förhoppningsvis kan jag fortsätta i samma spår även 2021.
En generell regel vad gäller just risk-reward är att jag i princip alltid tänker riskjusterat 5 till 1, med andra ord att den potentiella vinsten i enskild affär ska överstiga maximal förlust minst fem gånger. Dvs, om förlustsannolikheten är en negativ avkastning om 5% krävs minst 25% förväntad positiv avkastning.
Vad som var bra under året
Det som jag verkligen tycker varit bra under året, med vissa avsteg, är att den generella strategin (att köpa billiga bolag och ta size) hållits intakt. Jag skrev om detta båda 2018 och 2019. Med vissa undantag (framförallt dagshandeln och CTMs nyemission) har jag blivit bättre på att förstå vad det är jag letar efter i ett case.
Även om jag har haft fel kursmässigt (och därmed missat avkastning) tycker jag att min omvärdering av det tidigare mycket stora innehavet North Media och medföljande försäljning går in som någon som gjorts bra under året. Ska jag äga något långsiktigt vill jag vara säker på att kunderna i vart fall inte uppenbart utnyttjas – det tyder på dålig governance vilket inte är positivt på lång sikt.
Twitter har fortsatt varit ett mycket viktigt verktyg, framförallt för kritik och uppslag på nya idéer. Vad gäller just Twitter har jag nyttjat mitt kontaktnät bättre än tidigare och fått många nya härliga bekantskaper.
Min aktivitet på börsen har gått upp, på gott och ont. I slutet av september blev börsen mitt arbete, med allt vad det innebär. Jag upplever att stressnivån ökat då jag på börsen måste göra min lön. Än så länge går det bra, samtidigt som jag förstår lockelsen av att ha fasta inkomster. På det hela skulle jag säga att denna övergång till heltid på börsen varit positivt. Inlärningen, särskilt vad gäller den kortsiktiga handeln, har gått mycket snabbt och jag har lärt mig enormt mycket under året.
Vad som var dåligt under året
Mitt tålamod har blivit sämre, vilket till största delen beror på att jag behöver lön. Min gissning är att detta under 2021 kan orsaka dåliga affärer – framförallt i case där jag tycker att uppvärderingen är för långsam eller att jag tar kortsiktiga trades som går dåligt.
2018 skrev jag att jag inte var nöjd med belåningen. Detta förbättrades under 2019 men jag upplever att jag har fallit tillbaka i det mönstret jag skrev om 2018. En målsättning med 2021 är att bättra mig på denna punkt igen.
Aktuell portfölj
Här inkluderar jag inte rena inläsningspositioner eller enstaka aktier som finns i depåerna.
BOLAG | ANDEL |
AOJ | 26% |
Awardit | 21% |
Oscar Properties BTA | 9% |
Moberg Pharma BTU | 9% |
TCECUR | 8% |
Oaktree Acquisition Corp | 5% |
Quartiers Properties TO3 | 5% |
Quartiers Properties TO4 | 4% |
Maxfastigheter TO1 | 4% |
Kassa | 26% |
Belåning | -17% |
TOTALT | 100% |

Innehavsbolag
AOJ
Awardit
Sedan min analys här på medelvägen om Awardit – bli rikligt belönad! (maj 2020) har bolaget övergått till IFRS-redovisning, startat upp försäljning av Zupergift, återupptagit och höjt utdelningen samt ingått ett term sheet för förvärv av samarbetspartnern MBXP Aps. Samtidigt har man klarat coronakrisen extremt väl trots att en del stora kunder fått sina verksamheter väsentligen förändrade.
Jag tycker att caset stärktes än mer när årets julfester ställdes in och i många fall ersattes av digitala presentkort. Som en anledning av detta tror jag att Q4an kan överraska (ffa i kassaflödet) och vara bättre än vad många väntar sig – särskilt här ska man dock komma ihåg att compsen för Q4-19 är lätta. En intressant aspekt är att Zupergiftkonkurrenten Gogifts presentkort i många fall, vid inlösen, processas genom den teknikplattform som förvärvades via Goyada-förvärvet.
Oscar Properties BTA
Jag skrev ett längre inlägg om varför jag tror att Oscar Properties kan vara Sveriges billigaste fastighetsbolag baserat på priset per förvaltningsresultatskrona. Det man dock ska vara medveten om är att belåningen är skyhög, att fastigheternas kvalité kan vara lite ifrågasatt och att marknadens förtroende för ledningen inte ligger på topp. Jag tror dock ändå att nedsidan kan tänkas vara tämligen begränsad. En negativ del i caset är dock den kommande företrädesemissionen för att finansiering förvärvet av Kvalitena-förvärvet.
Moberg Pharma BTU
Aktien i Moberg Pharma har inte rosat marknaden senaste tiden. De två fas 3:orna som genomfördes i USA och Europa ifrågasätts kraftigt av marknaden. Även om båda studierna uppnådde primära behandlingsmål uppnåddes inte fullständig läkning i den utsträckning som marknaden önskade. När den amerikanska fas 3an presenterades tappade aktien nästan 50%.
I korthet kan man dela upp studierna i tre delar: fullständig läkning (klinisk läkning i kombination att svampen i nageln är borta), mykologisk läkning (att svampen i nagel är borta) och klinisk läkning (att nageln ser läkt ut). En mycket hög mykologisk läkning uppnåddes (70 % USA, 84% EU) men fullständig läkning var låg (4,5% USA, 1,8% EU). Att fullständig läkning inte var högre uppges bero på att nageln vitfärgades under studietiden om 52 veckor. För att råda bot på det sistnämnda, som uppges förklaras av vattenansamling i nagel, planeras kortare studier som man hoppas ska förbättra den fullständiga läkningen inför Rx-lansering i USA om några år.
Räknande man på företrädesemissionen fick man en billig optionalitet på att de kommande studierna blir bra för Rx i USA, samtidigt som genomförd studie i EU redan kan användas som underlag för OTC-registrering i EU. Ytterligare en intressant aspekt är att deltagande i emissionen också gav en teckningsoption samt utdelning av bolaget Oncozenge – där medtech-guden Bengt Julander är en av ankarna – som förväntas noteras i slutet av januari/februari. Jag tycker att BTU:erna, som ju är en aktie och en teckningsoption, ser ut att erbjuda mycket god RR på något års sikt där nedsidan kan sägas vara väsentligen lägre än uppsidan. En ytterligare positiv aspekt (i vart fall på aktiekursen) är att dödsspiralfinansieringen i och med emissionen nu försvinner. På det negativa väger till synes marknadens tro på dålig governance, låg conviction bland ledningen och en relativt antiupphetsande ägarbild.

TCECUR
TCECUR är en serieförvärvare inom säkerhetsbranschen, främst för installationer. För mig framstår bolaget som ytterst välskött men samtidigt har bolagets underliggande intjäning dolts av problem med dotterbolaget TC CONNECT Norge. Norge-delen har styrts om till projekt med högre lönsamhet och av årets kvartalsrapporten vill jag nästan säga att Norge gjort en turn-around vilket båda gott för bolaget och därmed aktien.
I ett annat sammanhang gjorde jag en genomgång av caset i denna PDF (bortse dock från sista sliden om teckningsrätterna, den var felräknad) i samband med att jag deltog i företrädesemissionen. Kursen är dock upp kraftigt sedan dess.
Ett av dotterbolagen AWT som förvärvades 2017 har gått från klarhet till klarhet. Bolaget är nischat mot multinationella företag och några av kunderna som tål att nämnas är Spotify, J&J och GoPro. Jag misstänker även att AWTs senaste säkerhetsprojekt med en ”ledande amerikansk biltillverkare” i Tyskland är med Tesla för byggandet av deras Giga-fabrik utanför Berlin. Detta är dock ren gissning men jag tror dock att gissningen kan stämma då denna Giga-fabrik ska vara klar under första halvåret 2021 – för vilken samma period AWT ska utföra sina säkerhetsarbeten.
Priset på TCC är billigt jämfört med övriga serieförvärvare. Samtidgt tror jag dock att intäkterna kan vara slagiga då en stor del av intäkterna (~50%) är av projektkaraktär, men EV/S ligger någonstans runt 1,2-1,3. Jag tror att man kan räkna med EBIT-marginaler om ~10%+ utan att ligga för högt. Aktien ser fortsatt billigt ut med tanke på den kvalitet som jag tycker mig se i bolaget.
Oaktree Acquisition Corp
Även om SPAC-marknaden har potential att locka många lycksökare blev jag intresserad av OAC (att bli Hims&Hers) då den kommer från Oaktree – drivet av värdelegenden Howard Marks. Det finns en hel del att skriva om OAC men jag tycker att många andra har skrivit det bättre än vad jag kan göra och därför lägger jag in några sådana tweets istället för att uppfinna hjulet på nytt. Värderingen tillhör bland de högsta i min portfölj och klockar in någonstans runt EV/S ~13,5 men tillväxten kan förväntas ligga närmare 50% än 30% (som är ledningens guidance).
Maxfastigheter TO1
Maxfastigheter är ett fastighetsbolag nischat mot köpcentrum utanför regionstäder. Största hyresgästerna är Dollarstore, Granngården, Leos Lekand, Willys och ICA. Med tanke på hur väl bolaget har klarat sig genom Corona tycker jag att det ser billigt ut, räknat på priset per förvaltningskrona. I stort håller jag med DNB Markets analys av Maxfastigheter och tror personligen att pågående projekt i bland annat Fanfaren och Skiftinge kan bidra till fina uppvärderingar av fastighetsvärdena. En stor del av mitt case att äga teckningsoptionerna istället för stamaktien är att löptiden för optionerna är extremt lång (6 år+) vilket ger mig samma uppsida men med mindre uppbundet kapital. Initialt började jag köpa TO:erna då min tro var att Maxfastigheter skulle få en välförtjänt uppvärdering när man skulle gå från First North till Small Cap under halvårsskiftet 2021 – men detta har förskjutits till 2022.
Quartiers Properties TO3 + TO4
Jag har kvar teckningsoptioner (och köpte mer i samband med dessa notering) sedan traden i Quartiers Properties.
Tydlig nisch: special situations
Under året har jag verkligen nischat mig mot så kallade ”special situations”. I korthet innebär detta att ett bolag genomför någon typ av affärshändelse som kan medföra att marknadens generella effektivitet blir ännu mindre effektiv. Jag har skrivit två inlägg om detta (här och här) och en hel del på min Twitter.
Särskilt effektiv är detta när det rör sig om olika typer av udda upplägg som de flesta aktörerna på börsen inte är vana med (exempelvis Unitemissioner utan en aktiekomponent som i CTM) eller att upplägget kan vara udda (exempelvis inlösentrades eller avknoppningar).

Min tro är att det går att överavkasta brett mot index om man gör sin läxa väl. Några saker som jag gör när jag sätter mig in i ett case är att
- Läsa kallelser till bolagsstämmor (ffa extrabolagsstämmor)
- Läsa prospekt och/eller bolagsbeskrivningar
- Beräkna motiverade värden, beroende på case (exempelvis värdet på ett bolag som nynoteras eller utspädningsjusterad Black&Scholes för teckningsoptioner).
- Fundera kring risken på upp-och nedsida.
För att försöka systematisera det hela använder jag ett excel-dokument där jag försöker räkna på så mycket som möjligt (ett sådant excel-dokument som gör det möjligt med en översikt finns här). Jag försöker få en edge i dessa typer av udda händelser genom att 1) vara mer påläst än 99% av övriga aktörer och 2) räkna fram motiverade värden vad än det rör (om det går att räkna på).


Dessa typer av trades har för mig visat sig vara väldigt lönsamma. Jag tror att det har att göra med att det är så få andra investerare/spekulanter som faktiskt gör det analysarbete som krävs för att faktiskt förstå och räkna på alla händelser. Det passar mig även väldigt väl då jag oftast vet på ett ungefär när en trade är klar tidsmässigt.
Statistik och bra inlägg
Medelvägen
Medelvägen.se startades som ett sätt att skaffa en plattform där jag kan skriva lite längre inlägg än det vanliga Twitterformatet. Det finns ingen annan anledning eftersom att några intäkter från Medelvägen.se inte är att förvänta i närtid och antalet läsare på sidan är förhållandevis låg. Däremot är det intressant att se statistiken över vad som läsarna helst läser. Specifika aktiecase verkar vara det som är mest intressant men även olika typer av mallar.

De inlägg som jag är mest glad över att ha skrivit under 2020 är Lite erfarenheter från BTU, BTA, Uniträtter m m (juli 2020), Inlösentrades och special-situations setups (november 2020), En titt på Oscar Properties (december 2020) och SAS:s nyemission (november 2020).
En mycket rolig händelse var när jag intervjuades i Börskollen där jag även gjorde en face-reveal.
På medelvägen.se finns nu ett femtiotal inlägg postade, varav 24 st direkta bolagsanalyser. Övriga inlägg är utbildningsmaterial, portföljgenomgångar eller branschgenomgångar.
Under året passerade jag smått otroliga 5000 följare på Twitter, trots att jag i princip uteslutande skriver om aktier. Detta har gjort att jag blivit ännu mer kurspåverkande än föregående år. Detta gör att jag i mångt och mycket försöker hålla mig till att skriva om sådana case där jag tror att min kurspåverkan inte är överdriven eller, om det faktiskt blir är så, att jag inte utnyttjar detta.

Avslutning
2020 var ett mycket speciellt år. Coronakraschen påverkade allt men gav också mycket goda möjligheter, särskilt när det gäller special situations. Jag har lärt mig extremt mycket under året och har haft en stor del tur. Angående just tur, finns det egentligen två citat som är klockrena:
Fortune favors the prepared mind
Louis Pasteur
Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag
Ingemar Stenmark
Hela mitt syfte med börsen är att försöka begränsa nedsidan. Om jag känner mig rimligt säker på att nedsidan är tämligen begränsad brukar uppsidan lösa sig själv – uppsidan blir i mitt fall då tur eftersom mitt fokus är på nedsidan.
Utökad disclaimer
Att jag har blivit ännu mer kurspåverkande via ökat antal följare är tvådelat. Å ena sidan är det kul att folk faktiskt har tilltro till mina åsikter om aktier – å andra sidan är det lite skrämmande. Jag försöker tjäna pengar på aktier genom att göra bra beslut baserat på rimliga antaganden och bra analysarbete – inte genom hausse i ett papper. Detta har medfört det negativa att jag blivit mer återhållsam när jag skriver om bolag med mindre börsvärden och/eller aktieomsättning. Detta är för mig begränsande eftersom min generella nisch är småbolag. Vad gäller särskilt detta inlägg (eller allt jag skriver) bör det uppmärksammas att en del av de värdepapper jag skriver om (framför allt de mindre bolagen eller teckningsoptioner) är extremt små eller så är handeln extremt tunn. Jag vill därför belysa följande. Jag ändrar mig ofta, har ofta fel och jag jobbar heltid med aktier. Det kan hända saker, rent bolagsspecifika eller sådant kopplat till mig privat, som gör att jag gör omallokeringar på mycket kort tid.
Disclaimer: inläggsförfattaren kan ha ekonomiska intressen i de värdepapper som diskuteras. Innehållet ska inte ses som rådgivning eller förslag på investeringar utan bör endast läsas i underhållssyfte. Att försöka härma portföljen eller att köpa det som det skrivs om är garanterat en mycket dum idé.
Ett gott sätt att starta året är att läsa ett av de i särklass (för mig) mest betydelsefulla inlägg som skrivits om bland annat mönsterigenkänning och inflection-points skriven av @LaBulll, The need for speed.
Jag önskar er alla ett mycket bra år 2021!
Jesper säger
Bör inte värdering av teckningsoptionerna i dina case exkludera justering för utspädning? Utspädningen ska nämligen ha reflekterats i aktiekursen redan, oavsett emission eller IPO.
Viktor Adolfsson säger
Intressant frågeställning.
Vad som är rätt eller fel beror ju på hur försiktig man vill vara med dessa (hävstångs-)instrument. Att även räkna med utspädning i värderingen enligt B&S ger ett lägre pris och då bättre försiktighet. Att jag räknar med gör jag utifrån denna artikel: https://www.investopedia.com/articles/trading/10/warrants.asp och särskilt
”Because of the dilution that warrants represent, the value of that call needs to be divided by (1 + q) where q is the ratio of warrants to outstanding shares, assuming each warrant is worth one share.”
Sen kan man ju också (om man så önskar) även justera för att teckning med TO:er kommer tillföra likvida medel till bolaget, men det gör jag inte direkt. I många fall när det gäller TO:er önskar jag hellre ”räkna fel” där jag räknar för försiktigt än helt ”korrekt”.
Tack för din fråga, väcker bra tankar.
/ Viktor
Jesper säger
Tack för svar, intressanta vinklar. Jag håller med dig helt om att det är bättre att vara försiktig med teckningsoptioner. Mitt antagande bygger på att marknaden är effektiv och att marknaden redan prisat in likvida medel från TO genom teckningskurs x antal nya aktier + nuvarande kurs x antal aktier som vid teckningsrätter. Teckningsoptionen ska garanterat justeras för utspädning om ingen kursreaktion har skett när det annonserats, det blir som när aktier skenar när de går ex-rätt. Teckningsrätten bör då prissättas enligt den korrekta aktiekursen vid justering när den börjar handlas och inte eventuellt skenande kurs.
/ Jesper
Aktieingenjören säger
Kul att du det här året har lyckats få till en så fantastisk avkastning samtidigt som du valt en helt egen väg med investeringarna, just i år har det ju varit lite sjukt med vilken strategi som annars givit bäst resultat. Även karriärvalet är lite av en överraskning även om jag varit varit dålig på att följa med i dina special situationsinlägg. Ser du det här som ett sätt att arbeta mindre, mer betalt eller handlar det om att investeringarna har blivit en passion du vill jobba med?
Sen måste jag säga att jag helt klart är en av de personer som nog har undervärderat värdet med optionerna. Själva jobbet har jag ingenting emot att göra men jag såg bara att det handlade om fastigheter och tänkte inte mer på det även om jag nu inser att det handlar om en mer kortsiktig värdering än vad jag brukar göra och då låter det onekligen mer intressant och som att jag måste läsa de inläggen också. Så tack för den här uppdateringen och årets första tillfälle där det visar sig att jag måste läsa på mer =).
Viktor Adolfsson säger
Jag tror att våra åsikter helt divergerar när det gäller just marknadens effektivitet. I min bok (och framförallt i de mer särskilda situationerna) är den totalt ineffektiv på kort sikt. En enskild större säljare kan ju t ex vara tvungen att likvidera ett innehav – utan att den informationen har nått alla på marknaden.
Tar med dina tankar varje gång jag gör en koll på nästa TO som jag ska handla! 🙂
Viktor Adolfsson säger
Året har faktiskt förvånat även mig (även om just den sista traden gav ett riktigt stort tillskott, precis nu någon dag före årsbokslut)! Skulle säga att jag ”jobbar” mer än någonsin just nu men jag tycker att just börsen passar mig något enormt eftersom att man kan få extremt bra betalt om man tänker/gör rätt (vilket är det svåraste) samtidigt som jag verkligen uppskattar flexibiliteten.
Rent pekuniärt överstiger just nu investeringarna lön men det kan ju skifta från år till år, samtidigt som mycket annat som ett jobb kan erbjuda blir svårare (t ex pensioner, viss socialt osv) men jag känner mig ändå relativt bekväm med att kunna livnära mig med det jag gör just nu – sen finns det vidare planer på att i vår starta upp en verksamhet, som om den tar fart, blir en välkommet tillskott.
Jag skulle säga att just optioner kan överraska extremt, särskilt i de mer komplicerade uppläggen (t ex CTMs upplägg) och oftast får man se optionerna just som optioner (alltså optionaliteter) som kan skapa skydd på nedsidan. Tycker att jag varit relativt medveten om just vilken risk nedåt som gäller i varje case och då tar ju verkligen uppsidan hand om sig.. Finns som bollplank!
Viktor
TheSavant säger
Varför har du ej kvar North Media? Fortfarande undervärderat i mina ögon
Viktor Adolfsson säger
Hej!
När det uppdagades hur man behandlade sina kunder i frågan om missbruk av dominerande ställning (länk här) så tyckte jag att det var bättre att inte vara ägare. Jag skrev om det här.